Content voor Ingelogde Gebruikers

Zwanger? Wees lief voor je benen!

Het is erg belangrijk om je benen niet te vergeten tijdens en na je zwangerschap! Je bent zwanger en dan verandert er heel veel in je lichaam. Veel vrouwen beseffen niet dat de bloedvaten het flink zwaarder krijgen tijdens de zwangerschap.

Wat verandert er tijdens je zwangerschap?

  • Je wordt zwaarder
  • Onder invloed van het hormoon progestoron verwijden je vaten en worden je vaatwanden dunner. Hierdoor stroomt het bloed minder makkelijk terug naar je hart en doordat je vaatwanden dunner worden kan er makkelijk vocht vanuit de bloedvaten het weefsel in lopen.
  • De groeiende baarmoeder zorgt voor een grotere druk op het bekken. Hierdoor wordt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart belemmerd.
  • Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloedvolume/vocht in je lichaam toe ongeveer 2 tot 3 liter! Dit zorgt voor een hogere druk op je benen. De druk op de vaten in de benen neemt toe. Door het uitzetten van de bloedvaten kunnen kleppen in de aders niet langer goed sluiten en kan het bloed niet terugstromen.

Rusteloze benen en kramp tijdens zwangerschap

Door al deze veranderingen kunnen er de volgende klachten ontstaan.

Misschien herken je er een aantal bij jezelf?

  1. Vocht in benen en voeten
  2. Zware, vermoeide en onrustige benen (rusteloze benen ook wel Restless Leg Syndrome genoemd)
  3. Bandenpijn
  4. Spataderen/trombose

Bekijk de video waarin Marlies je alles uitlegt over klachten in je benen:

1. Vocht in benen en voeten

Vocht in benen en voeten, extra vocht in je lichaam en de druk op het bekken. Hoe herken je vocht/oedeem? Je enkels, benen en of voeten zien er dikker uit en je kunt er een putje indrukken wat langzaam weer wegtrekt.

Helemaal voorkomen kan je het helaas niet. Je kunt wel zelf een aantal dingen doen om de klachten te verlichten. Tips tegen vocht in benen en voeten:

  • Drink voldoende water en thee, door vaker te plassen wordt het overtollige vocht afgevoerd.
  • Draag overdag compressiekousen (zie onderaan artikel waar je goede compressiekousen koopt) om de bloedcirculatie te stimuleren.
  • Probeer zo min mogelijk zout te eten, zout zorgt er nl voor dat je meer vocht vast gaat houden en dat wil je nu juist niet!
  • Leg voor het slapen gaan een kussen onder je benen of onder je matras, door met je benen omhoog te slapen kan het vocht makkelijker wegzakken.
  • Probeer je benen zoveel mogelijk te bewegen, hierdoor stimuleer je de bloedsomloop en dit helpt bij het afvoeren van overtollig vocht. Ik snap dat hoe verder je in de zwangerschap komt het bewegen lastiger zal worden. Je kunt ook een hele makkelijke oefening doen en dat is zitten met de voeten plat op de grond, trek dan je tenen naar je toe zo activeer je de kuitspierpomp en pomp je als het ware het vocht omhoog.
  • Verder kun je je benen een massage geven door het vocht richting je bovenlichaam te masseren zo druk je als het ware het vocht uit je benen omhoog.
  • Houd jezelf koel bij warm weer. Juist als het warmer wordt zul je meer last krijgen van vocht/oedeem. Je kunt je voeten bijvoorbeeld in een koud badje doen om zwellen tegen te gaan. Of je benen afspoelen onder een koude douche. Hierdoor trekken de bloedvaten samen en dit stimuleert de bloedcirculatie.

2. Rusteloze of onrustige benen

Rusteloze of onrustige benen, je kunt je benen niet stil houden vooral als je net gaat slapen. Het is een vervelend gevoel en kan worden omschreven als jeuk en kriebels waardoor je gedwongen wordt om te bewegen. Erg vervelend, want dit kan je behoorlijk uit je slaap houden. Juist nu je zwanger bent en voldoende slaap nodig hebt!

De oorzaak van onrustige benen ie eigenlijk nog steeds onduidelijk. Als mogelijke oorzaken wordt er aangegeven:

  • Tijdens je zwangerschap is de doorbloeding minder goed. Dit zou kunnen leiden tot onrustige benen.
  • Maar ook erfelijkheid, tekort aan ijzer, vitaminen of foliumzuur, beklemming van zenuwen of nierproblemen.

De oorzaken zijn verschillend dus er zijn ook verschillende oplossingen om de symptomen te verzachten.

Rusteloze of onrustige benen tips

Wat je niet moet doen tegen rusteloze benen:

  • Wat moet je vooral niet doen, dat is koffie drinken. Vooral voor het slapen gaan is koffie drinken funest.
  • Gebruik geen apparaten met blauw licht, zoals tv, mobiel vlak voordat je gaat slapen.
  • Probeer niet te lang te zitten of te staan, probeer bewegen, staan en zitten af te wisselen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding. Dus een avond lang op de bank hangen is niet goed. Probeer dan (elke reclame pauze) steeds even naar de keuken op en neer te lopen, strek je benen even.

Wat je wel kunt doen tegen rusteloze benen:

  • Leg voor het slapen gaan een kussen onder je benen of onder je matras, door met je benen omhoog te slapen kan het vocht makkelijker wegzakken.
  • Probeer je benen zoveel mogelijk te bewegen, hierdoor stimuleer je de bloedsomloop en dit helpt bij het afvoeren van overtollig vocht. Ik snap dat hoe verder je in de zwangerschap komt het bewegen lastiger zal worden.
  • Draag overdag compressie kousen om de bloedcirculatie te stimuleren.
  • Neem extra vitaminen, ijzer of Foliumzuur wanneer dit de oorzaak kan zijn, maar overleg dit altijd met je huisarts.
  • Benen (laten ) masseren voordat je naar bed gaat.

Goede oefening tegen rusteloze benen:

Je kunt ook een hele makkelijke oefening doen en dat is zitten met de voeten plat op de grond, trek dan je tenen naar je toe zo activeer je de kuitspierpomp en pomp je als het ware het vocht omhoog. Je kunt ook luchtfietsen of yoga om tot rust te komen.

3. Bandenpijn

Je baarmoeder zit met banden aan je bekken vast, tijdens je zwangerschap groeit je baarmoeder. Hierdoor komt er druk op de banden te staan en rekken ze uit. Dit kan een zeurende pijn veroorzaken, soms stekend. Bandenpijn is vervelend, maar kan geen kwaad voor jezelf of je baby. Bandenpijn ontstaat vaak rond de 20e week van je zwangerschap.

Bij bandenpijn heb je last van pijn rond het schaambot. De stekende pijn kan doortrekken naar je onderrug, vagina en schaamlippen. Het kan zich vooral opdoen bij de volgende activiteiten:

  • Na plotselinge of intensieve bewegingen zoals opstaan, bukken een stuk lopen of sporten.
  • Bij hoesten of niezen.
  • Bij een volle blaas.
  • Na een orgasme.
  • Als je kindje zich omdraait in je buik.

Hoe kun je klachten van bandenpijn verminderen?

  • Probeer plotselinge bewegingen te voorkomen. Als dit niet mogelijk is, kan je proberen om je erop voor te bereiden. Voel je dat je moet niezen, ondersteun dan je buik met je handen.
  • Vermijd bukken en zwaar tillen zoveel mogelijk. Wanneer je bandenpijn hebt, kan je blijven sporten. Wel is het goed om niet te lang en intensief te sporten. Zoek een sport wat op dit moment prettig voor jou voelt, zoals zwemmen of yoga.
  • Neem voldoende rust. Vermoeidheid en inspanning kunnen bandenpijn verergeren.
  • Let goed op je houding. Laat je buik niet hangen en houd je rug recht. Probeer regelmatig je buikspieren aan te spannen.
  • Probeer een steunbroekje, compressiepanty of steunband. (Zie onderaan dit artikel waar je goede compressiepanty’s koopt.) Deze ondersteunen vooral het onderste gedeelte van je buik. Dit is iets anders dan een buikband, deze geven geen ondersteuning, maar zijn alleen modieus. Gebruik warmte om pijn te verminderen. Neem een warme douche of bad. Ook een kruik kan helpen om bandenpijn te verzachten.

4. Spataderen tijdens je zwangerschap

Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt spataderen tijdens hun eerste zwangerschap, nog meer vrouwen tijdens de tweede zwangerschap.

Hoe ontstaan spataderen tijdens je zwangerschap?

Doordat de vaatwanden uitrekken en er een hogere druk in het vaatsysteem staat, sluiten de kleppen niet goed meer. Het bloed blijft dus in de vaten staan. De druk in de vaten wordt hierdoor steeds hoger en de vaatwand wordt dunner en slapper, waardoor er spataderen kunnen ontstaan.

Hoe kun je het risico op het ontstaan van spataderen tijdens je zwangerschap verminderen?

  • Voldoende beweging. Het is dus belangrijk om goed te bewegen waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Probeer te wandelen, fietsen, zwemmen of zwangerschapsgymnastiek.
  • Drink voldoende.
  • Draag geen schoenen met hakken.
  • Doe oefeningen. Zie de oefening hierboven beschreven.
  • Draag compressiekousen!

Ook het risico op trombose (bloedstolsel) neemt tijdens je zwangerschap toe. Dit is nl 3-5 keer groter dan bij niet zwangere. Dit risico blijft tot 6 weken na de bevalling. Vooral als er een keizersnede is uitgevoerd of als je veel bloed hebt verloren. Ook hierbij is bewegen van belang, ook het dragen van compressiekousen kan het ontstaan van trombose helpen voorkomen. Blijf deze compressiekousen ook dragen na je zwangerschap!

Alles over compressiekousen

 

Sommige hebben hier echt nog een schrikbeeld van de kousen van hun oma, tuttige huidkleurige kousen. Tegenwoordig heb je compressiekousen in leuke kleuren en mooie uitvoeringen, waarbij je niet kunt zien dat het een compressiekous is. Je hebt de kousen in verschillende drukklassen. Wanneer je al klachten hebt zoals spataderen dan is het verstandig om met de huisarts te overleggen. Hij kan dan een hogere drukklasse compressiekous voorschrijven.

Wanneer je zwanger bent, maar nog geen extreme klachten hebt, dan kun je deze mama tights dragen. Het is een panty verkrijgbaar in huidskleur in 30 denier en in zwart in 30 en 50 denier. Deze kousen hebben een gradueel drukverloop, dit houdt in dat druk rondom de enkel het hoogst is en naar boven toe afneemt.

Verder geven deze mama tights ondersteuning aan de buik en rug en liften je billen voor een nog mooier figuur! Verder zit er een rood hart op je buik en deze groeit wanneer je buik groeit!

Gemakkelijk aan te trekken

Door de lagere drukklasse is deze panty makkelijker aan te trekken. Je kunt ook rubberen handschoenen gebruiken. Je hebt dan meer grip en voorkomt beschadiging van de kous. Ook helpt het om de panty niet vlak na het douchen aan te trekken. Laat je huid eerst goed drogen.

Vind je het niet fijn om een panty te dragen? Dan kun je ook voor korte kousen kiezen tot de knie. Dit gaat makkelijker aan, maar dan heb je niet het voordeel van de ondersteuning van je buik en je rug. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met:  ik ben zwanger.com.

Scroll naar boven
×zoeken
Zoeken
zoeken
Winkelwagen